Schack och matematikinriktning

Klastorpsskolan och Essingeskolan är en skola med schack och matematikinriktning.

Schack tränar förmågor som är viktiga idag och kommer vara ännu viktigare i framtiden:

• Kreativitet
  • Koncentrationsförmåga
  • Logiskt tänkande
  • Socialt Samspel

Framgångsfaktorer: Vi erbjuder våra elever schackklubb ifrån åk 1. Våra mellanstadielärare på Essingeskolan är certifierade i matte och schack. Vi deltar årligen i Schackfyran som är världens största schacktävling. 2019 var det 25000 elever i årskurs 4 ifrån hela Sverige som möttes i tävlingen. 130 klasser var med och vi kan stolt meddela att vi vann. Vi samarbetar med Jesper Hall, Sveriges riksinstruktör i schack och har skolcertifikat från Sveriges schackförbund.

Vi ser det som en naturlig del att våra elever ifrån Klastorpskolan går vidare till mellanstadiet på Essingeskolan.

I mellanstadiet på Essingeskolan erbjuds eleverna:

Eleverna kan välja att gå på fördjupningsmatte/förstärkningsmatte efter skoltid
Mattetävlingar
Digitala och traditionella läromedel
Problemlösning varje vecka
Nivågrupperad matematikundervisning under vissa lektioner för att få en så individanpassad undervisning som möjligt

Schack

Alla elever i åk 4 har schackteori en gång per vecka
Schackmatte på lektionstid i åk 5 och i åk 6
Skolschackklubb efter skoltid (åk 1-6 på båda skolorna)
Schackläxor i Chess Time
Veckans schackkluring